Monday 30 April 2012

contempo 2012 | 10-14 май | варна
                                      contempo 2012 | varna | 10-14  05 2012   


contempo 2012  ще се проведе в дните 10-14 май. В 4 дни ще бъдат представени творбите на близо 60 творци от България и чужбина в самостоятелни и кураторски проекти. Инсталации, фотография, видео, живопис, скулптура, видеоарт,обекти, дигитални изкуства, пънк, съвременна поезия, музика ще очертаят линията на творческите интереси на младата  генерация. Свои дебютни соло проекти ще представят Биляна Рубинова, Лиана Димитрова (България / Канада), Милица Димитрова и Роберт Крьойзингер (България / Германия). От София за contempo  пристигат Димитър Солаков, Калоян и Борис Праматарови, Лилия Поборникова и Павлина Чакърова. Специално за фестивала се подготвят още Красимир Русев от В.Търново и Красимир Костов от Добричко. Италианката Кристина Ларока разкрива своята гледна точка за хората от източния блок след пътуване в България,а стрийт артистът  Фарс превръща в обект консумирането - белег на нашето време. Няколко мащабни кураторски проекта "вдигат градуса" в програмата. Гост-кураторът Мария Василева с проекта си „Муз.темпо”, специално създаден за фестивала разглежда аспекти на институционалното колекциониране, базирайки се на практиката на Софийска градска галерия. "Здравей, свят" - кураторският проект на Рене Беекман обединява творческите търсения на първите дипломанти от специалността "Дигитални изкуства" в НХА, а селекцията на Адриен Тьорок (Унгария) представя новата вълна в унгарския видеоарт. Интересно вклюкване в програмата са презентацията на доркбот и проекта на кураторския екип на фестивал "Водна кула". Акцент в програмата е модулът "Колекционери" - панел лекции, презентации и дискусия в два дни ще доведе във Варна експерти в областта от Австрия, Румъния, Швейцария и България, които ще разискват проблемите на колекционирането на съвременно изкуство в посткомунистическите страни в Източна Европа на базата на уникалното научно изследване "Източноевропейски колекционери". Джем сешън, пънк концерти, младо документално кино  и съвременна поезия съпътстват contempo 2012. По време на фестивала ще бъде поставено  и началото на дейността на Темпорари спейс - новото варненско  пространство за култура.

contempo е създаден по идея на художничката Рая Георгиева /1978-2009/ и се организира от фондация „Рая Георгиева”. сontempo 2012 се реализира с партньорството на Сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо”, Радио Варна, Отдел "Изкуство" на РБ "П.Славейков", галерия "Графит" , галерия „Буларт”, галерия "Юка", галерия "Архис", галерия "Осем", галерия "Хармония", галерията на Ева, галерия "Тереза" , Темпорари Спейс, галерия "Папийон", Сталкер студио, мюзик кафе Look, Йо Хо-хостел, Артин вижън, комплекс Хоризонт, нотел цитиус, creative crew - ивент мениджмънт агенция, журналисти и културни активисти. Партньори на contempo по организацията на модула "Колекционери" са виенската галерия "Кнол" и бизнес агенция Депарчър /Австрия/.

Фестивалът  за съвременно изкуство contempo e некомерсиална платформа за насърчаване, популяризиране и представяне на творчеството на млади автори до 35 години. Целта на събитието е в динамичен вариант да представи творческите търсения и тенденции в младата арт генерация, да насърчава тяхното творчество и да дава сцена за реализация на артистичните им провокации. Чрез сontempo, освен традиционните за изобразителното изкуство места, се  усвояват и нестандартни пространства, като се пропагандират идеи, нова култура и естетика, близки до интересите и нагласите на младите хора в градска среда. Провежда се от 2009, като предишните издания на фестивала са били посетени от над 12 000 души. Куратор на contempo 2012 е Дора Дончева.


Фондация „Рая Георгиева” е учредена през 2009, регистрирана е в регистрите на Варненския Окръжен съд през 2010. Нейните основни цели са да съхранява паметта за творчеството на художничката Рая Георгиева /1978 - 2009/, да подкрепя и дава възможност на млади творци да реализират идеите си, да създаде сцена за творчески диалог и експерименти. Фондация „Рая Георгиева” е инициатор и основен организатор на фестивала за съвременно изкуство - contempo и на образователната платформа contempo.lab  - лаборатория за арт мениджмънт за млади артисти, стартирали през 2009. Фондация "Рая Георгиева" работи още по програмите "1x2x3", по която реализира  дебютни проекти и "Граница" - платформа за културен обмен. Дейностите си извършва с подкрепата и партньорството на младежки организации, варненските частни галерии, публични културни институции, журналисти,творци и културни активисти.
http://www.rgfoundation.blogspot.com