Wednesday 11 April 2012

12 |04|2012 | мар[ш]с action | contempo 2012

"мар[ш]с"  акция | алея на космонавтите| морска градина |варна
12.04.2012  17.00' | contempo 2012

план на събитията
->старт на 11 срещу 12 април в полунощ със смяна на профилните снимки във фейсбук и активацията на блога на contempo 2012.
->17:00  марсиански флаш моб - алея на космонавтите- код зелено- шапки,очила,чадъри ,балон с/без хелий, зелени антенки:-)
->17:30 ч на симулативния Байконур на Марс  / до дървото посветено на Аполо зад паметника на Юрий Гагарин /- изпращане на послание за мир от марсианските жители до обитателите на Земята.
-> 19:00  галерия "Графит" - "Къде живее марсианският президент"- проект на Петко Дурмана  (повече  виж тук: "Къде живее марсианският президент?" )
->21:00 мюзик кафе look - марсианско автър парти
вие contempo  ли сте? дрес код и парола - зелено
 концепт:
Заниманията със съвременно изкуство  днес ние иронично асоциираме с героиката в космонавтиката.Силовата подготовка на бордовите екипажи, непримиримостта и устойчивостта, бойният  дух, куражът,любовта към професията и изпитанията и способността за оцеляване в неблагоприятна среда, всичко това се превърна в  аргумент да приемем 12 април за стартов манифестен ден, ден за пропаганда и агитация, за мобилизация на привържениците на contempo. Използваме пространството във варненската морска градина,където има алея на космонавтите и където първият човек излетял в космоса беше посадил дърво.Там зад него като част от акцията "Houston, we’ve got a problem?" /2009/ заедно с  художничката Рая Георгиева /1978-2009/ , автор на идеята за contempo  посадихме  туя, наричана от много народи "дървото на живота". Пространството до дървото бе превърнато  в предишните издания на contempo  в симулативен Байконур от който датите на новото contempo  излизат „ извън гравитация.
 contempo през  2012 манипулира отново пространството симулирайки ракетна площадка на Марс, където явно е изпратен българския артист, галерист,куратор или изобщо културен активист. Продължаващата очайваща липса на генерална културна стратегия нарече стартова акция за фестивала  "Мар[ш]с"- синтез на отхвърлящия нашенси израз "марш /от тука/" и наименованието на родината на малките зелени човечета.
 "Мар[ш]с"  е в резултат на търсенето на идентичност в българското съвременно изкуство, както е и знак за сериозните и героични усилия на артиста за оцеляване в ненормална среда.  "Мар[ш]с"  е утопичен проект на contempo 2012 - организатори и съмишленици  с послание за мир и хармонизиране на средата.


Къде живее Марсианският президент?
Инсталация за алтернативна реалност, проект на Петко Дурмана
галерия „Графит” , бул.”Княз Борис „ I 65 |   12.04. – 14.05. 2012


 


за проекта:
"Ще започнем с изпращането на астронавти на астероид за първи път в историята на човечеството. В средата на 2030 г. вярвам, че ще можем да изпратим хора в орбитата на Марс и да ги върнем невредими на Земята; ще последва кацане на Марс и очаквам да бъда все още тук, за да го видя. " (Реч на Барак Обама в Космическия център „Кенеди”, представящ неговата космическа политика, 15 април, 2010)
Това беше обещанието на президента на САЩ, когато закри програмата “Space Shuttle” и отмени продължението й с програмата Constellation и по този начин остави световния лидер в космическите изследвания без ракетни носители, способни да изнасят хора в Космоса.Освен това, две години по-късно през 2012 г. Обама предложи намаляване дори за започналата десетки години назад безпилотна изследователска програма за намиране живот на планетата Марс. Всичко това звучи нелогично и очевидно в противоречие за човек, който обеща да бъде най-научният президент в американската история, но ако приемем, че той е марсианец, преоблечен като човешко същество става логично, че истинската му мисия е да попречи на хората да кацанат на Марс.
Имате уникалната възможност да видите за първи път в човешката история как медийният художник Петко Дурмана е успял да декодира реалното телевизионно излъчване на Обама от космическия център Кенеди и с помощта на специални честоти на вълните отвъд човешките възприятия да визуализира истинското му марсианско лице.

с поздрав
екипа на contempo 2012
контакти и информация на тел 0887 244 882
блог на www.contempo 2012 .blogspot.com  Фестивалът  за съвременно изкуство Contempo e некомерсиална платформа за насърчаване, популяризиране и представяне на творчеството на млади автори до 35 години. Целта на събитието е в динамичен вариант да представи творческите търсения и тенденции в младата арт генерация, да насърчава тяхното творчество и да дава сцена за реализация на артистичните им провокации. Чрез contempo, освен традиционните за изобразителното изкуство места, се  усвояват и нестандартни пространства като се пропагандира се нова култура и естетика, близка до интересите и нагласите на младите хора в градска среда. Провежда се от 2009,като предишните издания на фестивала са били посетени от над 12 000 души.

contempo  е създаден по идея на художничката Рая Георгиева /1978-2009/ и се реализира от фондация „Рая Георгиева”. Партньори по провежданено на contempo 2012 са Сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо”, Радио Варна, Отдел "Изкуство" на РБ "П.Славейков", галерия "Графит", галерия „Буларт”, галерия "Юка", галерия "Архис", галерия "Осем", галерия "Хармония", галерията на Ева, галерия "Тереза", Темпорари Спейс, галерия "Папийон", Сталкер студио, мюзик кафе Look, creative crew - ивент мениджмънт агениця, Йо хо хостел, комплекс Хоризонт, галерия "Knoll" /Австрия/, бизнес агенция "Departure" /Австрия/, журналисти и културни активисти. Куратор на contempo 2012 е Дора Дончева.

Фондация „Рая Георгиева” е учредена през 2009 и регистрирана в регистрите на Варненския Окръжен съд през 2010. Нейните основни цели са да съхранява паметта за творчеството на художничката Рая Георгиева /1978-2009/, да подкрепя и дава възможност на младите творци да реализират идеите си, да създаде сцена за творчески диалог и експерименти. Фондация „Рая Георгиева” е основен организатор на международния фестивал за съвременно изкуство - contempo и образователната платформа contempo.lab стартирали през 2009. Фондация "Рая Георгиева" работи още по програмите "1x2x3", по която реализира  дебютни проекти на артисти до 30 години и "Граница" - платформа за културен обмен. Дейностите си извършва с подкрепата и партньорството на младежки организации, варненските частни галерии, публични културни институции, журналисти,творци и културни активисти.
http://www.rgfoundation.blogspot.com 

No comments:

Post a Comment